Kürtaj işlemi genel olarak iki amaçla yapılır. 1- Bunlardan birisi istenmeyen gebeliğin sonlandırılması işlemidir. 2- Diğeri ise Anormal kanama ya da hastalık şüphesi durumlarında uterus yani rahimden biyopsi ya da parça alma işlemidir. İkinci durumda kürtaj teşhis amacına yöneliktir, ancak aynı zamanda kürtajın kendisi tedaviye yönelik de olabilir. Örneğin bazı anormal kanama durumlarında kürtaj aynı zamanda tedavi edici etki göstererek kanamayı durdurabilir. Kürtaj işlemi öncesinde ve sonrasında detaylı bir Jinekolojik Muayene ve transvajinal ultrasonografik değerlendirme (Jinekolojik Ultrason ) yapılmalıdır.
Kürtaj kelimesinin aslı küretajdır, yani aslında küret kullanılarak yapılan kazıma işlemine verilen isimdir.
→Küret ve kürtaj (küretaj) ne demektir?, Nasıl yapılır?
Ancak günümüzde artık kürtaj işlemi genellikle vakum aspirasyon (basınçlı emme işlemi) yöntemi ile yapılmaktadır. Daha nadir olarak küretle yapılan kazıma işlemine de zaman zaman ihtiyaç duyulabilmektedir. Gebelik sonlandırılmasında kullanılan bu vakum sistemine Karman enjektörü veya MR kanülü denir. Karman enjektörü ve kanül uçları gebelik sonlandırılmasında kullanıldığı gibi teşhis veya tedavi amaçlı kürtaj işleminde de kullanılabilir. ‘‘Pipelle’’ biyopsi aleti ise sadece teşhis amaçlı olarak kullanılmaktadır. Her iki sistemin de uçları plastik olup tek kullanımlıktır.
Karman (MR) Enjektörü
Karman Kanül Uçları
Pipelle
→Kürtaj İşlemi öncesi hazırlıklar nelerdir?
Kürtaj işleminden önce 5-6 saat açlık gerekir, su ve sulu gıdalar alınmaması uygun olur. İşlem sırasında genel anestezi ya da lokal anestezi (aşağıdan bölgesel uyuşturma) uygulanabilir. Hiç doğum yapmamış veya Sezaryen ile doğum yapmış hastalarda genel anestezi tercih edilir. Lokal anestezi ile rahim ağzının her iki yanına anestezik ilaç (uyuşturucu) verilerek ağrı azaltılmaya çalışılır. Ancak yine de lokal anestezide hafif rahatsızlık hissi ve hafif bir ağrı duyulabilir. Genel anestezi bir anestezi uzmanı tarafından verilir ve genellikle anestezi ve kürtaj işlemi ortalama 5-10 dakika içinde biter. Hastanın kendine gelmesi de genellikle 5-10 dakika sürer. İşlem sonrasında kasıklarda hafif ağrı ve kanama olabilir, ortalama 1 saat dinlendikten sonra eve gidilebilir. Aynı gün veya ertesi gün normal yaşantıya dönülebilir.
→Kürtaj işlemi aşamalkarı nelerdir?
Öncelikle rahim ağzının görülebilmesi için önce vajinal spekulum uygulanır.
→Kürtaj öncesinde vajinal spekulum uygulanması uygulanması nasıl yapılır?
Vajina ve rahim ağzı özel bir antiseptik bir sıvı ile silinir. Rahim ağzı tek dişli ya da tenakulum denen bir alet ile tutulup çekilir, rahim ve rahim ağzı düz bir hale getirilir. Eğer bölgesel uyuşturma yapılacaksa bu aşamada yapılır. Daha sonra buji denilen aletler yardımı ile rahim ağzı genişletilir. Bu genişletme işlemine dilatasyon denir. Bazen bu dilatasyon işlemine gerek olmayabilir. Bölgesel uyuşturma yapılan kadınlarda işlemin en sıkıntılı ve ağrılı dönemi bu dilatasyon yani genişletme dönemidir. Dilatasyon işleminden sonra steril plastik kanüller (karman, MR kanülü veya Pipelle) ile rahim ağzından girilerek rahim boşluğuna ilerletilir. Karman kanülü özel olarak yapılmış 60 santilitrelik vakum yani emme basıncı yaratan büyük bir enjektör gibi bir alettir. Bu alet ile negatif basınç sağlanarak rahim içi boşaltılır. Bu yöntem sayesinde keskin, metal küretlerle kazıma işlemi yapılması gerekliliği çok azalmıştır. Keskin metal küretler ile yapılan kazıma işleminde rahim delinmesi, rahim içi yapışıklık riski daha fazla olmaktaydı. Teşhis ve tedavi amaçlı parça yani biyopsi amaçlı kürtaj işleminde vakum yönteminin yanı sıra keskin küret kullanımı gerekebilir.
Gelen sorular: Kürtaj nasıl yapılır?, Kürtaj ağrılı bir işlem midir?, Kürtajdan sonra kanama olur mu?, Kürtajdan sonra cinsel ilişki yasaklanır mı?, Kürtaj kazıma yöntemiyle mi, yoksa vakum emme yönetimiyle mi yapılır? Kürtajda anestezi uygulanır mı?